Юридичні послуги для бізнесу, у сфері  сімейного права та нерухомості.
(099) 772-55-52
(098) 200-55-52

Чи законні перевірки Держпраці у 2020 році?

Чи законні перевірки Держпраці у 2020 році?

Зараз Ви дізнаєтесь, що змінилося у законодавстві стосовно перевірок Державної служби з питань праці зовсім нещодавно. В кінці статті ми виклали повний алгоритм, як дізнатися, кого перевірять Держпраці у 2020 році, а кому можна зітхнути з полегшенням?

14.05.2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував Постанову КМУ від № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якою регулювався порядок проведення інспекційних перевірок посадовими особами Держпраці суб’єктів господарювання, які використовують найману працю.
Таким чином, на сьогоднішній день будь-які інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, які тривають, або призначені згідно із цією Постановою, мають бути зупинені та/або скасовані.
Проте, скасування вищезазначеної Постанови не означає, що Держпраця не може проводити перевірки.
Відтепер перевірки Держпраці, а також робота місцевих інспекцій з праці будуть здійснюватися в межах загальних правил Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» у формі планових та позапланових перевірок.
Згідно із нормами цього Закону планові заходи здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду (контролю) не пізніше 1 грудня року, що передує плановому.
Також, Законом чітко вказано, що орган державного нагляду (контролю) здійснює планові заходи з державного нагляду (контролю) лише за умови письмового повідомлення суб'єкта господарювання про проведення планового заходу не пізніш як за 10 днів до дня здійснення цього заходу.
Нормами цього Закону передбачені строки перевірок суб’єктів господарювання, які в залежності від ступеня ризику їх діяльності становлять:
 при високому ступеню ризику - не частіше 1-го разу на 2 роки;
 при середньому ступеню ризику - не частіше 1-го разу на 3 роки;
 при незначному ступеню ризику - не частіше 1-го разу на 5 років.
Щодо позапланових перевірок, то вищевказаним Законом передбачений вичерпний перелік підстав для таких перевірок, а також, забороняється проведення позапланових перевірок з підстав, які непередбачені законом.

А тепер увага, безкоштовний спосіб дізнатися, чи є Ваше підприємство у плані перевірок Держпраці на 2020 рік! (На прикладі Київської області)
1. Клікніть на назву потрібної Вам області (посилання веде на сторінку обласного управління Держпраці)

Вінницька область

Волинська область

Дніпропетровська область

Івано-Франківська область

Житомирська область

Закарпатська область

Запорізька область

Київська область

Кіровоградська область

Львівська область

Миколаївська область

Одеська область

Полтавська область

Рівненська область

Сумська область

Тернопільська область

Харківська область

Херсонська область

Хмельницька область

Черкаська область

Чернівецька область

Чернігівська область

2. Клікніть на «План заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2020 рік»

2019 05 29 06 01 50

3. На Ваш телефон або комп’ютер завантажиться файл Exel, в якому міститься річний план перевірок у відповідній області України.

4. Відкрийте цей файл. Як бачите, він дуже об’ємний.

• Щоб швидко знайти потрібне підприємство, клікніть на кнопку «Разрешить редактирование».

2019 05 29 06 02 31
• Потім натисніть на клавіатурі комбінацію Ctrl+F. У маленькому вікні, що з’явилося, є поле «Найти». Напишіть у нього назву Вашого підприємства.

2019 05 29 06 14 27
• Клікніть по кнопці «Найти далее».

2019 05 29 06 14 53
• Якщо Ваше підприємство є у цьому річному плані, то Ви одразу побачите цю інформацію.

• Якщо ж нема, з’явиться нове вікно «Приложению Microsoft Exel не удается найти искомые данные». Це означає, що в поточному році Вашому підприємству планова перевірка не загрожує.

2019 05 29 06 15 16

Якщо Ви дізналися, що Ваше підприємство потрапило у річний план перевірок Держпраці, і відчуваєте, що не готові до цього, наші адвокати проконсультують Вас, де б Ви не знаходились (viber-консультація). Ми пояснимо, в якому напрямку рухатись і що зробити, щоб перевірка відбулась спокійно і без втрат.
А якщо перевірка вже відбулась, і підприємству потрібна правова допомога, також пропонуємо вчасно звернутися до нас. Чим швидше ми з Вами почнемо взаємодіяти, тим менше вірогідність фінансових втрат для підприємства.
Бажаємо плідної праці!