Юридичні послуги для бізнесу, у сфері  сімейного права та нерухомості.
(099) 772-55-52
(098) 200-55-52

Ми довели, що корупцію можна перемогти!

Ми довели, що корупцію можна перемогти!

Ще раз про те, чи можна перемогти корумповану систему.

«Борітеся – поборете». Т.Г. Шевченко.

Про те, що важку дорогу осилить тільки той, хто йде, двері відчиняються тим, хто стукає, а перемогу здобувають тільки ті, хто за неї борються, написано (знято фільмів) не одну тисячу разів. Однак, нехай хоч і тисячний раз, але коли на такий випадок натрапляєш у житті, то про це гріх не написати.


Фабула справи класична: наш клієнт - підприємець у невеликому обласному центрі – Черкаси, який не бажає бути «гвинтиком» корупційної системи, принципово працює в рамках закону, не дає хабарів, не «вирішує» питання, а тому часто стає мішенню з боку корумпованих, і звичайно ж – вельми незадоволених такою його позицією місцевих «царьків» - чиновників.

Тут слід зробити ремарку, що така ситуація достатньо типова для невеликих міст: всі одне одного знають, а тому розраховувати на допомогу місцевих «правозахисників» не доводиться. Незалежний адвокат в таких умовах – велика рідкість, адже принципово виступити на захист клієнта, означає конфронтацію з місцевими чиновниками, які в більшості своїй є «кумами-сватами», і з чиїх рук, «вирішуючи питання», місцеві адвокати кормляться. Тому, в таких питаннях можуть допомогти адвокати з іншого регіону, в нашому випадку – із столиці, яким абсолютно байдуже, що про них скажуть чи подумають місцеві можновладці, адже від них ми НІЯКИМ ЧИНОМ не залежимо. Однак, навіть за умов незалежності, боротися із корумпованою системою, яка вибудовувалась не один десяток років, вельми нелегко.

Отже, клієнт – приватний підприємець звернувся до нашої фірми через незаконні, на його думку, дії податкової, а саме – нарахування великої суми штрафу за наслідками перевірки. Скажу відверто – впевненості клієнта в перемозі було мало, а класичні фрази на кшталт – «ви приїдете і поїдете, а мені тут жити» частенько звучали з його вуст. Однак сплачувати безпідставно нараховані кошти підприємець принципово не бажав, а тому ми оскаржили в суд податкове повідомлення-рішення про штраф, яке було винесено податковою на підставі акту перевірки господарської діяльності підприємця. Через складність та принциповість справи її вели: я особисто, разом із заступником та партнером по бізнесу - Антоном Дзециною.

В суді, як ми і очікували, почалися «чудеса». На першому ж засіданні суддя чітко дала зрозуміти, хто є хто – «доброго дня, шановна (мало не з поклоном) представник податкової і... хто це? Якісь немісцеві адвокати... з Києва? Що грошей нема куди подіти? Чи тут адвокатів мало?».

Суд відверто загравав з податковою, при цьому всіма силами намагався завадити нам. Як я і казав, окрім незалежності, для перемоги в цьому процесі необхідні були чіткі знання адміністративного процесу і... трохи удачі. Так, «хитра» суддя хотіла дуже швидко закінчити процес, на наше клопотання про призначення бухгалтерської експертизи сказала, що давайте розпочнемо слухати справу, а там заявите своє клопотання. І яке ж було її здивування, коли вона довідалась що клопотання ми ВЖЕ подали через канцелярію (з відповідною відміткою та вхідним номером!), а заявляти його «потім» ми принципово не погодились, оскільки згідно вимог процесу, подавати чи заявляти про докази (одним із яких є висновок експертизи) можна лише ДО початку слухання справи по суті.

В подальшому спроб зробити «підніжку» з боку суду було багато. Така поведінка судді давала однозначно зрозуміти – тут ми правди не знайдемо, а тому вже заздалегідь почали готувались до апеляційного і навіть до касаційного оскарження. Хоча з точки зору доказів – правда була однозначно на нашій стороні.

Експертиза, проведена незалежною експертною установою, звичайно ж, не місцевою, а з Києва, чітко і однозначно вказала на безпідставність та незаконність нарахування штрафу і більше того – на математичні(!) помилки у розрахунках ревізора, який проводив податкову перевірку. Одним словом,  експерт повністю підтвердив нашу позицію.

Викликана та допитана в якості свідка ревізор не змогла пояснити, якою нормою закону вона керувалась, коли робила висновок про порушення. Не дивлячись на те, що правова позиція податкової була нами «розбита» на 100%, ми навіть не думали святкувати перемогу, пам’ятаючи мудре прислів’я – ворон, ворону око не виклює. Ну не захоче місцевий суддя приймати рішення проти «поважної» місцевої податкової. Саме на це, вочевидь, і сподівались у податковій, оскільки ніяким чином вони навіть не намагались поставити під сумнів висновки експерта, надати якісь нові докази, щось доповнити або уточнити, а навіщо – вони були впевнені у перемозі. Але – не склалось.

У судді, що вела справу, закінчились повноваження, і справу передали іншому судді – одному з керівників суду. Через ряд обставин (як ми потім довідались), одною з яких була саме його керівна посада, цей суддя не піддався тиску та умовлянням податкової і в результаті прийняв законне рішення, звичайно ж – не на користь податкової. «Система» дала збій – маючи сподівання на те, що суд у будь-якому випадку прийме рішення на їх користь, представники податкової нічого не робили в процесі. А коли справу розглянув суддя в рамках закону та доказів (яких-то у податкової не було!), і на нього не вдалось «натиснути» - стався гучний програш. Тут, звичайно ж, нам допомогла «пані Удача», не без цього, хоча слід зазначити, ми провели дуже значний обсяг робіт, не маючи особливих сподівань ані на суд, ані на цю «пані». Виграти справу в апеляційному суді було, в принципі, справою техніки. Податкова нічого нового «придумати» не змогла, звичайно: сподіватись на свій авторитет легше аніж грамотно збирати та подавати докази.


Чи вирішила ця справа проблему некомпетентності, корумпованості та небажання працювати по закону в податковій Черкас? Навряд чи. Однак кожна така справа – це хоч і маленький, але камінчик на терези законності та верховенства права в нашій країні. Рано чи пізно, якщо цих камінчиків буде більше, терези переважать корупцію, кумівство, некомпетентність. Так сталось у розвинутих демократичних державах, і хоча у нас до цього ще далеко, але ми на правильному шляху.
Дякую за увагу. Ілляш Ярослав Миколайович, засновник компанії «Юркон-ЄС».

P.S. Нижче ми розмістили для вас скан-копії ключових сторінок постанови Черкаського окружного адміністративного суду. В цілях дотримання анонімності назва ФОП (нашого клієнта) прихована.

2018 01 10 16 42 21

2018 01 10 16 43 45